Kosztolányi-ünnep Veszprémben

Veszprémben, a Művészetek Háza és az Irodalomtörténeti Társaság helyi tagozatának közös szervezésében rendezték meg azt a Kosztolányi-emlékülést, amelyre négy vendéget is hívtak. A házigazda Brassai Zoltán volt, az Irodalomtörténeti Társaság Veszprémi Tagozatának elnöke, aki bevezetőjében arról szólt, hogy immár 75 éve halt meg Kosztolányi Dezső, akinek munkáiból az elmúlt években kritikai kiadást kezdtek el készíteni, két kutatóműhelyben is. Míg az ELTE BTK-n működő csoportot Szegedy-Maszák Mihály vezeti, addig az MTA ITI munkatársainak Veres András az irányítója.

A délutáni programot Szegedy-Maszák Mihály előadása nyitotta meg, melyben a 2010-ben megjelent monográfia szerzője Kosztolányi irodalomtörténeti helyét körvonalazta, kiemelve, hogy a világirodalomban kevés példa akadt arra, hogy egyazon szerző lírikusként, elbeszélőként, értekezőként és fordítóként egyaránt tudott jelentős teljesítményt létrehozni. Ezután Arany Zsuzsanna Isten bálján című, Kosztolányival foglalkozó tanulmánykötetét mutatták be. Ez a könyv  a Művészetek Háza kiadásában jelent meg, s a szerzővel Kilián László beszélgetett. A kávészünet után a Veszprémi Egyetem Magyar Tanszékének vezetője, Szitár Katalin tartott előadást a Hajnali részegség című versről, az „alázat poézisét” elemezve. Az estébe nyúló programot Szilágyi Zsófia Kosztolányi és Móricz című előadása zárta. Több olyan filológiai újdonsággal szolgált, amely cáfolja a korábbi nézeteket a két alkotó viszonyáról.

A veszprémi sajtó szintén hírt adott az eseményről. Szaksz Balázs színvonalas összefoglalóját a Vehir.hu című internetes portálon olvashatják ide kattintva, Magyar és európai címmel.

A veszprémi Napló pedig külön cikkben tudósított Arany Zsuzsanna legújabb kötetének megjelenéséről is, melyet az emlékülésen mutattak be. Bartuc Gabriella Kosztolányi másik arca című írása ide kattintva olvasható. (A szöveget kísérő képen balról jobbra haladva látható: Szilágyi Zsófia, Szegedy-Maszák Mihály, Arany Zsuzsanna.)

A fotón (balról jobbra): Szitár Katalin, Szilágyi Zsófia, Szegedy-Maszák Mihály, Arany Zsuzsanna, Brassai Zoltán. A háttérben Derkovits Gyula festményei láthatók, melyek a Radnai-gyűjtemény részét képezik.

(Fotó: Szaksz Balázs, Vehir.hu)