Kosztolányi Dezső Napok Szabadkán – 2012

   Az idei évben is megrendezték Szabadkán, a Városi Könyvtár dísztermében a Kosztolányi Dezső Napokat. Az eseményen az utóbbi időben már rendszeresen képviseltetik magukat a kritikai kiadáson dolgozó kutatócsoport tagjai is.
 
   A Kosztolányi születésnapját is ünneplő rendezvény mindig egy adott tematika köré szerveződik. Két évvel ezelőtt például a fordítások és azok elméleti kérdései kerültek terítékre, s Szegedy-Maszák Mihály tartott előadásokat. Tavaly az Esti Kornél égisze alatt Bengi László látogatott el a Vajdaságba. Az idei esztendőben Arany Zsuzsanna – aki korábban szintén többször is járt már Kosztolányi szülővárosában – beszélgetett Bencsik Orsolyával, nemrégiben megjelent, Isten bálján címet viselő tanulmánykötetéről.
 
   A Kosztolányi-lapozó elnevezésű est azonban a kritikai kiadást sem hagyhatta érintetlenül, s bemutatták a Nero, a véres költő című kötetet is, mely Takács László munkáját dicséri, s melynek budapesti bemutatójáról már korábban hírt adtunk.
 
   Az immáron több mint két évtizedes hagyományra visszatekintő kulturális és tudományos eseménynek vendégei voltak még olyan fordítók is, akik azon fáradoznak, hogy Kosztolányi Dezső munkáit idegen nyelvekre ültessék át, megismertetve őt napjaink minél szélesebb nemzetközi közönségével is. Thierry Loisel és Barna Anett nemrégiben fordították franciára A rossz orvost, illetve jelenleg éppen a Nero, a véres költőn munkálkodnak. Maria Toth Ignjatovic, Belgrádban élő, magyar-angol-szerb nyelveket bíró fordítónő pedig az Édes Anna és a Pacsirta szerb változatát vallhatja magáénak.
 
   A külföldi és a magyarországi meghívottakon túl jelen volt Dévavári Beszédes Valéria is, aki Hózsa Éva Melyik Kosztolányi(m)? című tanulmánykötetét ismertette meg az érdeklődőkkel, valamint Ágoston Pribilla Valéria, a rendezvény szervezője.
 
   Az estet követően kétnapos vetélkedő következett, Hicsik Dóra könyvtáros vezetésével. A Kosztolányi-talány című játékra összesen 120 középiskolás diák (30 csapat) jelentkezett, szerte a Vajdaságból, s még Szegedről is jöttek fiatalok.
 
   A Nero, a véres költőt bemutató szöveg ide kattintva olvasható.
 
   Képek a konferenciáról