„Csak hús vagyok”. Kosztolányi a boncasztalon

Kosztolányi Dezső 1936. november 3-án halt meg. Másnap, azaz november 4-én az Új Szent János Kórházban részleges boncolást végeztek rajta. A boncolási jegyzőkönyv az elmúlt héten került elő, így ez már sajnos nem szerepelhetett a „most elmondom, mint vesztem el”. Kosztolányi Dezső betegségének és halálának dokumentumai (szerk. Arany Zsuzsanna, Pozsony: Kalligram, 2011) című kötetben, azonban honlapunkon most igyekszünk pótolni a hiányosságokat.

 

A kötetből tudjuk, hogy Kosztolányi gócos tüdőgyulladásban halt meg, illetve már nem volt rákos sejt a szervezetében, mert a műtétekkel és a rádiumbesugárzásokkal sikerült azokat elpusztítani. A most előkerült jegyzőkönyv mindezt alátámasztja, azonban további érdekességeket is megtudhatunk Kosztolányi életéről és haláláról. A tüdőgyulladás valóban fennállt, sőt előfordulhatott többszöri tüdőgyulladás is a kórházi tartózkodás ideje alatt. Azonban nemcsak a tüdőlebenyekben találtak tályogot, hanem gennyes hörgő- és hörgőcskegyulladást is megállapítottak a boncoló orvosok. Ezenkívül az aorta és a szívkoszorúerek meszesek voltak, ami leginkább az erős dohányzás következményeként léphetett föl. A szívizom fibrózisa és a szívkamrák izomzatának túltengése (szívmegnagyobbodás) pedig akár egy kezeletlen magas vérnyomás betegség következménye is lehetett. Ha mindezt összevetjük azzal, amit Kosztolányi életviteléről eddig tudtunk, akkor a bonctani jegyzőkönyv megállapításai csak alátámasztják, hogy hajszolt életet élt, s a sok éjszakázás, a napi többszöri kávé és a rengeteg cigaretta, valamint az újságíró foglalkozással is járó stressz kiválthatta azokat a testi elváltozásokat, amikről itt olvashatunk.

 

A jegyzőkönyv ugyan nem felel meg a mai kor kívánalmainak, nem ad teljes képet, hanem csak a lényeges pontokat rögzíti, azt azonban mindenképp megállapíthatjuk – mint az a „most elmondom, mint vesztem el” kötet is bizonyította –, hogy Kosztolányi halálát végül nem a rák okozta. Afelől csak találgathatunk, hogy a rosszindulatú elváltozás vajon valóban az ínyből indult-e ki, vagy esetleg előbb volt a gége vagy a légcső környékén. Tudjuk továbbá, hogy a mesterséges táplálás és a sok kórházi ágyon való fekvés következtében Kosztolányi szervezete alaposan legyengült, s eleve le is fogyott a sok emberpróbáló kezelés miatt. Az orrszondán keresztüli táplálás föltehetően olyan félrenyeléseket is eredményezhetett, ami a légutak és a tüdők gyulladását okozhatta. A sok szövetelhalás és gennyesedés következtében föltehetően nagyon erős fájdalmai voltak.

 

A boncolást végző orvosról sajnos kevés adat áll rendelkezésünkre. A jegyzőkönyv nem adta meg a nevet, így a Szent János Kórház (régen: Új Szent János Kórház) történetéről szóló dokumentumokból tájékozódtunk. Minich Károly volt a kórház első kórboncnok főorvosa, majd 1937-ben nevezték ki Kálló Antalt, tehát már Kosztolányi halála után. Minich 35 éven át vezette a prosecturát, s először Borsos Nachtnebel Ödön volt az utóda. Mivel Borsos csak 1936 szeptember 15-ig volt Budapesten, utána Debrecenbe került, így Minich doktort valószínűsíthetjük a boncolás elvégzőjeként vagy legalábbis az osztály vezetőjeként.

 

Úgy véljük, tárgyilagos leírásunkkal kegyeleti jogokat nem sértünk. Kosztolányit, az embert, viszont talán még közelebb érezhetjük magunkhoz, mint valaha.

 

„Csak hús vagyok. Csak csont vagyok.


Gép a fejem. Gép a kezem.

De ami elmúlt, azt tudom.


Sírtam, nevettem az uton.


Én, ember, én. Emlékezem.”

 

Az Új Szent János Kórház 1936-os boncolási jegyzőkönyvében található pontos szöveg:

498/1548

B sebészet.

Kosztolányi Dezső

51 é.

B. 1936 XI 4.

† 1936 XI. 3.

 

[DG:

A fogíny rákjának a nyak bal oldalához adott áttéte.

Gócos tüdőgyulladás.

Tüdőtályog és tüdő gangraena.]

 

Részleges boncolást végeztünk. Bronchopneumonia confluens partim ad abscedationem vergens lobi superioris et inferioris lateris utriusque. Abscessus metastaticus lobi superioris pulmonis sinistri. Bronchitis et bronchionitis fibrinosa purulenta. Pleuritis adhaesiva extensa lateris sinistri. Atherosclerosis aortae et arterianum coronariarum cordis. Fibrosis myocardi. Hypertrophia ventriculi dextri et sinistri cordis. A nyak baloldalán közvetlen a mandibula alatt kb. férfiökölnyi régi műtéti terület, amely egyrészt a szájüreggel másrészt a tracheával közlekedik. Nagy nyaki erek és idegek eltávolítva [Megj. az erek menti kötőszöetről lehet esetleg csak szó.], a seb felszín tiszta részben heges sarjszövettel fedett. A környezetben illetőleg a nyak jobb oldalán továbbá a tüdő […]ában metastásisra gyanús nyirokcsomók nem tapinthatók illetve nem találhatók. Metastásis nem található a májban sem. Szövettan: bal tüdőből kivágott darab: gangraena pulmoni.

 

[A latin szövegrész szó szerinti fordítása, mely nem egyezik meg a leírásban olvasható magyar változattal: Összefolyó és részbeni elgennyesedés felé haladó gócos tüdőgyulladás, a tüdők alsó és felső lebenyében. A bal tüdő felső lebenyének áttételes tályogja. Fibrines-gennyes hörgő- és hörgőcske gyulladás. A bal oldali mellhártya kiterjedt összenövése. Az aorta és a szívkoszorú ereinek érelmeszesedése. A szívizom fibrózisa. A szívkamrák izomzatának túltengése.]

 

A boncolási jegyzőkönyv címlapja

1. A boncolási jegyzőkönyv címlapja

2. A boncolási jegyzőkönyv belső oldalán fölsorolt osztályvezető főorvosok, 1936.

 

2. A boncolási jegyzőkönyv belső oldalán fölsorolt osztályvezető főorvosok, 1936.

 

3. A jegyzőkönyv

 

3. A jegyzőkönyv

4. Kosztolányi adatai

 

4. Kosztolányi adatai

5. Kosztolányi a Szövettani naplóban

 

 

5. Kosztolányi a Szövettani naplóban

6. Nem egy ízben rajzokkal is ábrázolták a testeken tapasztalt elváltozásokat

 

 

6. Nem egy ízben rajzokkal is ábrázolták a testeken tapasztalt elváltozásokat

 

6. Nem egy ízben rajzokkal is ábrázolták a testeken tapasztalt elváltozásokat

 

 

 

Az anyagot összeállította: Arany Zsuzsanna

Az orvosi vonatkozások feltárásában és a latin szöveg értelmezésében segítségünkre volt: Megyeri József patológus

A boncolási jegyzőkönyvet a Szent János Kórház egyik pincéjében megtalálta és rendelkezésünkre bocsátotta: Gulyás Gabriella